EXTRA Opdracht 12

De cacaoboer in het reclamespotje over de chocoladepaashaas zegt dat hij 40 cent per week verdient. Bekijk het volgende filmpje en beantwoord de vraag:



In Nederland kost een reep chocolade van 75 gram ongeveer € 0,85 cent. Daarvan gaat € 0,83 naar het vervoer, de opslag, de fabrieken in Nederland en de handelaren. Er blijft dus maar € 0,02 over voor de cacaoboer die de cacao verbouwd. Van dit geld moet de boer zijn familie onderhouden en zijn cacaobomen goed laten groeien. Je kunt zelf wel voor stellen dat het erg lastig is met zo weinig geld. Daarnaast is er ook chocolade van een speciaal keurmerk zoals het Max Havelaarkeurmerk. Deze chocolade is iets duurder, ongeveer € 0,90 per reep, maar van de opbrengst gaat er meer geld naar de cacaoboer. Hij krijgt hier namelijk € 0,09 cent voor.

Dit is inderdaad een mogelijk antwoord, al staat er niet bij hoeveel een cacaoboer dan per week verdient. Jullie merkten dat het ook erg moeilijk was om een antwoord op deze vraag te vinden. Waar hadden jullie deze informatie gevonden? Of hadden jullie het net als Peter zelf verzonnen? ;-)

1 opmerking:

  1. In Nederland kost een reep chocolade van 75 gram ongeveer € 0,85 cent. Daarvan gaat € 0,83 naar het vervoer, de opslag, de fabrieken in Nederland en de handelaren. Er blijft dus maar € 0,02 over voor de cacaoboer die de cacao verbouwd. Van dit geld moet de boer zijn familie onderhouden en zijn cacaobomen goed laten groeien. Je kunt zelf wel voor stellen dat het erg lastig is met zo weinig geld. Daarnaast is er ook chocolade van een speciaal keurmerk zoals het Max Havelaarkeurmerk. Deze chocolade is iets duurder, ongeveer € 0,90 per reep, maar van de opbrengst gaat er meer geld naar de cacaoboer. Hij krijgt hier namelijk € 0,09 cent voor.

    BeantwoordenVerwijderen